כולנו, לא משנה איפה נולדנו ומתי, לא משנה באיזה גיל אנחנו, כולנו יודעים מהי התקשרות, מאחר וזו הדבר הכי טבעי, הגיוני ובסיסי שלנו כבני אדם - התקשרות היא הצורך בקשר עם אחר.ת משמעותי, קרוב, יציב ובטוח.
העיקרון הבסיסי של ההתקשרות הוא שנולדנו בקשר ואנחנו זקוקים לקשר, לא מדובר בצורך שמסתיים
בגיל הילדות או כשהגענו לגיל 18, מדובר בצורך בסיסי וחיוני שמלווה אותנו מהעריסה ועד הנשיפה האחרונה.
מערכת ההתקשרות היא מפה, מפה אוניברסלית לאהבה.
המפה האישית שלנו נוצרה אי שם, בילדות שלנו, ביחסים המוקדמים ביותר עם מי שטיפל/ה בנו.
בבגרות היא עוד איתנו והיא קשורה למה אנחנו עושים ועושות כאשר צרכי הקשר הבסיסיים שלנו לא נענים? וכאשר אנחנו חווים כאב, קושי ופוגשים את האתגרים של החיים?
התקשרות היא הבסיס בו למדנו מי אנחנו ולכן ההתקשרות הראשונית גם מעצבת את תפיסת העצמי, האמונות שיש לי אודות עצמי, בין אם הן חיוביות או שליליות, והן אמונות ותפיסות שיש לי כלפי האחר והעולם. אנחנו יודעים היום מאינספור מחקרים שהתקשרות בילדות היא בעלת השפעה מהותית על היחסים שלנו בבגרות וש75% מדפוסי ההתקשרות שנצפו וזוהו בגיל 18 חודשים נשארים יציבים גם בגיל 20.
להתקשרות יש השפעה משמעותית מאוד עלינו, כבני אדם, יונקים, כולנו נולדים עם חיווט להתקשרות בטוחה, אך מסיבות כאלו ואחרות, נוצר דפוס או נטייה להתקשרות לא בטוחה, החדשות הטובות -
זה אף פעם לא מאוחר, גם בגילאי בגרות ניתן ואפשר לפתח דפוסים חדשים של 'התקשרות בטוחה נלמדת'.
מיינדפולנס זה אחד הרכיבים שתומכים בלמידה של התקשרות בטוחה.
מדיטציה ככלי לשינוי דפוסי התקשרות
המוח האנושי ממעט להבחין בין מציאות לדמיון, מדובר בהבדלים מאוד מינוריים, התכונה הזו מאפשרת לרתום את הדמיון שלנו לעבר יצירת חוויה גופנית ורגשית חדשה שכוללת את הרכיבים של התקשרות בטוחה.
אחת הדרכים המועילות שעושות שימוש בתכונה מוחית זו אלו הם דרך תרגולי מדיטציה ייחודים שתומכים בשינוי דפוסי ההתקשרות, התרגולים בהשראת פרופ' דניאל בראון, חוקר התקשרות בינלאומי ומורה בכיר בבודהיזם הטיבטי. התרגולים שפיתח תוקפו מדעית במחקרי התקשרות ארוכי טווח ולמיטב ידיעתי זו היא הפעם הראשונה שהם מתורגמים ומונגשים בשפה העברית.
מדיטציות התקשרותיות להאזנה חופשית: